Impact logo
Mann skriver på pc og forbereder seg på intervju

Hva må du forberede deg på før førstegangsintervjuet?

Vinn konkurransen om den ledige stillingen

Som jobbsøker, eller «tilbyder av arbeidskraft» som jeg liker å kalle det, er det en ting som gjelder: å vinne konkurransen om den ledige stillingen. Målet om å vinne er det samme uansett om du er på flukt fra nåværende stilling eller tilværelsen som arbeidsløs, eller er på jakt etter drømmejobben.

Sikre et godt førsteinntrykk

Hvordan forbereder du deg til det første intervjuet? Det aller viktigste er førsteinntrykket den du skal møte får av deg. Husk at vedkommende har invitert deg, og har på bakgrunn av dokumenter en antagelse om at du kan være aktuell for stillingen. Det er opp til deg å vise at antagelsen er riktig. Forskning viser at du har omtrent 4 minutter på deg før motparten har bestemt seg for om du går videre i prosessen eller ikke. 4 minutter går fort, bruk tiden godt.

Gjør research om bedriften

Bedriften er ikke bare ute etter kompetansen din, de er også ute etter en ny kollega de skal like å jobbe sammen med. Du må altså tenke på hvordan du vil framstå når du møter intervjueren, hvordan du kler og oppfører deg, ditt språk og ordvalg, samt kroppsspråk. Ikke minst må du vise motivasjon og engasjement for akkurat denne stillingen. Det betyr at du må sette deg godt inn i både stillingen og bedriften. Finn så mye informasjon som mulig, ikke bare på bedriftens nettside. Les annonsen grundig og tenk på hva du kan bidra med både som person og med din kompetanse. Ikke bruk utskrift av annonsen som «jukselapp» i intervjuet, det kan gi inntrykk av at du er dårlig forberedt og tar intervjuet på sparken.

Tren og forbered deg på intervjusituasjonen

Få en venn til å trene på intervjusituasjonen med deg. Du kan forberede deg på alt som gjelder deg selv og din CV, her er det du som er eksperten. Forbered deg på åpne spørsmål, altså spørsmål som begynner med hvem, hva, hvor, hvorfor, hvordan, hvilken, når etc. Bruk eksempler fra tidligere jobber og situasjoner du har vært i når du svarer. Bruk gjerne litt tid på å tenke ut et godt svar relatert til akkurat denne stillingen, istedenfor å svare noe generelt og uspesifikt som passer til alle stillinger.

Hensikten med spørsmålene er å bli kjent med deg, få informasjon om deg som person og «skrape litt» i din antatte kompetanse. Ofte får du anledning til å stille noen spørsmål mot slutten av intervjuet. Disse bør du har forberedt. Still relevante spørsmål, men spør aldri om ting som står i annonsen eller hvor du kan finne svaret på bedriftens hjemmeside eller ellers på nettet.

Veien videre

Hvordan du framstår og hva du velger å fortelle eller spørre om er opp til deg, men vær åpen og ærlig. Etter intervjuet vil rekruttereren konkludere og bekrefte eller avkrefte sin hypotese om at du er en aktuell kandidat til stillingen. Er svaret ja inviteres du videre i prosessen. Da må du kanskje  sette av tid til å besvare noen tester (evnetester og personanalysetester er ganske vanlige å bruke) og/eller forberede et case eller en oppgave før neste intervjurunde.

Jeg skal ta for meg forberedelser til 2. gangs intervjuet og hvordan å framstå som den beste versjonen av deg selv i senere innlegg, som du kan lese på www.impact.no.

Relaterte artikler

2 menn håndtrykk intervju

5 spørsmål til senior rekrutteringskonsulent

Mann med blå skjorte jobber

5 tips til deg som vil skrive en treffende søknad

kandidat eller selger

Er du kandidat eller selger?

Brynsengveien 2, 0667 Oslo
firmapost@impact.no

23 06 70 50