Impact logo
Dame som har mistet jobben

Er du permittert eller har mistet jobben?

Når dette rammer er det naturlig at utfordringer melder seg på forskjellige plan. På den ene siden har man usikkerheten om jobbsituasjon og negative tanker rundt dette, og på den andre siden har man konsekvensene ved tapte inntekter og usikker økonomisk framtid for en selv og familien.

Det er mange måter man kan takle en slik situasjon på. Man kan rammes av håpløshet og passivitet. Dette fører aldri noe godt med seg.. tenk muligheter og ta tak i situasjonen. Du må hente indre motivasjon for å finne den beste veien for deg ut av negativiteten. Jeg vil her ta for oss noen områder som er viktige å ha fokus på i en slik situasjon som går litt utover selve jobbsituasjonen.

Dame jobber på pc med iphone på bordet.

Jobb

Oppdater og tilpass CVen din, få gjerne bistand dersom du føler deg usikker på hvordan dette bør gjøres. Legg deg inn i aktuelle databaser og følg med på det som utlyses av stillinger. Det kanskje aller viktigste er å bruke nettverket ditt. Gjør kjent at du er ute etter nye utfordringer. Forbered deg godt og tilpass søknad/CV til aktuelle stilling. Det samme gjelder intervjuet. Til dette bør du forberede deg grundig og sett deg godt inn i det selskapet du har søkt jobb hos. Jobbsøkerprosessen er tilnærmet en heldagsjobb. Viser her til tidligere innlegg på Impact.no som tar for seg de ulike aspektene ved dette, og gir deg gode råd.

Økonomi

Gå igjennom økonomien din og lag budsjett. Du begynner her med kartlegging av inntekter og faste utgifter. Disse finner du lettest på kontoutskriften fra banken din. Ofte kommer det da frem trekk som går på avtalegiro som man kanskje har glemt at man har. Når disse er kartlagt vurderer du nødvendigheten av å ha f.eks. tre avisabonnement, to bokklubber og kanskje medlemskap i foreninger og klubber man ikke er aktiv i lengre. En annen bevisstgjøring man får ved en slik gjennomgang er forbruk som kan reduseres betydelig, f.eks. innkjøp av dyr fast food og varer på bensinstasjoner, unødige impulskjøp og eventuelle gjentagende kontantuttak. Når oversikten over utgifter er klar kan man kritisk vurdere nødvendigheten av de ulike kostnadspostene og ta grep der det er rom for dette.

Kalkulator og regnskap

Man bør også gå igjennom forsikringene sine. Det er vanlig at disse tikker og går gjennom avtalegiro. Man får derfor ikke noe bevisst løpende forhold hva slags forsikringer man har og prisen på disse. En god øvelse her er å be om oversikt fra forsikringsselskapet og vurdere behovet for disse. Se også over at dekning og egenandel er som ønsket. Lag så en oversikt over type forsikring med data på objekt/dekning etc og send til andre forsikringsselskap og be om tilbud. Lurt å samle forsikringen et sted da man ofte får rabatt for flere forsikringer. Men det kan også være slik at et selskap er spesielt billig på f,eks en biltype. Det kan da være lønnsomt å ha den bilen i det aktuelle selskapet selv om man går glipp av samlerabatt.

Neste skritt er å gå igjennom låneforholdene dine. Spesielt er det her viktig å kutte ned på kredittgjeld. Begynn med å kartlegge boliglånets størrelse opp mot nåverdi på eiendommen. Er det lenge siden du tok en takst på huset og kanskje også har pusset opp eller utbedret eiendommen, kan du få ny takst for å avklare hvorvidt du har rom for å øke boliglånet innenfor 85% av verdi.


Med dagens rentenivå er det nærmest gratis å låne penger, vel og merke lån med pant i eiendom.. Andre lån som kredittkortgjeld osv kan gjerne ha en rente på 15-30%. Derfor er det mye å spare ved å refinansiere slik kredittgjeld inn i boliglånet.


Har du ikke fått nedsatt rentesats på boliglånet ditt ? Ring banken og be om justering. Imøtekommes ikke dette bør du søke lån i andre banker. Sparepotensialet er naturlig nok stort da boliggjeld er den største gjeldsposten folk har. Du kan også dersom du har problem med å betale avdragene ta kontakt med banken. Alle banker og finansinstitusjoner har fått føring fra Finanstilsynet på å utvise fleksibilitet i disse spesielle tidene. Dette kan innebære f.eks. avdragsfrihet, lengre løpetid for å redusere avdragene eller frysing av lånet.

Din helse

Ha faste rutiner, stå opp på morgenen ! Trening og aktivitet er viktig, men også det å delta i sosiale settinger og pleie nettverket ditt. (Selvfølgelig med smittevernhensyn i fokus..). Husk at det er ditt ansvar både det å takle nåværende situasjon, men ikke minst å ta grep som sikrer en vei ut av uføret. Tenk Positivt. Det blir bra igjen !

Artikkelen er skrevet av Rune Strande,
senior rekrutteringskonsulent i IMPACT.
rs@impact.no / mob: 408 052 24 / LinkedIn HER


Relaterte artikler

2 menn håndtrykk intervju

5 spørsmål til senior rekrutteringskonsulent

Mann med blå skjorte jobber

5 tips til deg som vil skrive en treffende søknad

kandidat eller selger

Er du kandidat eller selger?

Brynsengveien 2, 0667 Oslo
firmapost@impact.no

23 06 70 50