LinkedIn er ikke bare verdens største profesjonelle nettverk, men også Norges største. Nye tall viser at over 1,2 millioner nordmenn har registrert seg på nettverkstjenesten. Det utgjør rundt 30 prosent av Norges befolkning. LinkedIns formål er, foruten å tjene penger, å knytte sammen verdens profesjonelle for å gjøre dem mer produktive og vellykkede. Det er altså ikke bare en kanal for jobbsøkere, men kan gjøre nytte – uavhengig av jobbsituasjon.
– Et nettverksverktøy
– Det aller viktigste å gjøre før du starter på profilen din er å forstå at LinkedIn er et nettverksverktøy, sier LinkedIn-ekspert, foredragsholder, forfatter og rådgiver i Seniorvikarene, Edgar Valdmanis. – Det tar tid å bygge vennskap, kjennskap og tillit. Dette gjelder også for LinkedIn, fortsetter Valdmanis, som har jobbet med salg og markedsføring siden 1985, og har holdt kurs i LinkedIn siden 2005.

Fokus på søkeord
Det neste som er viktig å huske på er at LinkedIn fungerer som en søkemotor. Vil du bli funnet, må du bruke relevante søkeord i profilen din.
– Alt på LinkedIn er søkeord. Satt på spissen kan du søke på ordet ”jeg”, og få opp alle som har ordet ”jeg” i profilen sin, sier LinkedIn-eksperten. – Tenk også på synonymer, for i likhet med andre søkemotorer er LinkedIn ”dum”. Den skjønner for eksempel ikke automatisk at en journalist også er en skribent. Søker du på ordet journalist får du opp alle som har ordet journalist i profilen sin.
Han forklarer også at LinkedIn rangerer søkeord etter hvor på profilen søkeordet står. Har du søkeordet i overskriften din, vil du bli prioritert over personer som har søkeordet lenger ned på profilen sin.
LinkedIn-ekspertens 10 tips til en suksessfull profil
1. Profilbildet er avgjørende
Bildet er det første man ser på profilen og i et søk. Helt intuitivt trykker man på den profilen som har et bilde, fremfor den som ikke har. Bildet må være tett på, slik at man kan gjenkjennes. Se inn i kamera, slik at det oppstår øyekontakt. Det er viktig at bildet er profesjonelt og at du er profesjonelt antrukket.
2. Navnet må være riktig
Skriv navnet ditt korrekt, slik du bruker det, uten kallenavn og mobilnummer, slik at du enkelt kan finnes ved søk. Man presenterer seg ikke med kallenavn på første forretningsmøte eller jobbintervju, og da skal man heller ikke gjøre det på LinkedIn.
3. Utnytt overskriften
Tenk på søkeord som er relevante for deg. En hodejeger kan for eksempel skrive ”Rekrutterer – jeg hjelper deg å finne de beste hodene”. Utnytt dette feltet til å selge inn det du kan.
4. Fortell hva du gjør i sammendraget
Skriv et par setninger om hvor du er i dag og hvor du ønsker å være i morgen. Eventuelt litt historikk, men fokuser på fremtiden. Dette skal være et sammendrag av hva du leverer i dag og hva du kan levere. Her bør du også ta med kontaktdetaljer.
5. Beskriv arbeidsoppgavene dine
Det viktigste er å beskrive hva du har gjort i de ulike rollene, og skrive noe om resultatene du har skapt og hvilke ansvarsområder du har hatt. Det er ikke bare selgere som kan vise til resultater. En HR-agent kan for eksempel ha medvirket til aktiv rekruttering eller i nedbemanningsprosesser. Kort sagt: Skriv hva du har gjort, skapt og levert.
6. Legg inn detaljer om utdannelse
Som med jobbseksjonen er det viktig å beskrive litt mer enn bare institusjonen og graden du har tatt. Skriv gjerne hvilket fakultet og hvilken innretning på fagområdet du har hatt. ”Cand. mag.” kan bety så mangt.
7. Frivillighet viser at du tar i et tak
Å være frivillig viser at du stiller opp og tar i et tak, også der hvor du ikke får betalt. Det sier endel om deg at du bidrar i samfunnet for øvrig. At det bunner i personlig interesse er helt greit. For eksempel hvis du er interessert i musikk; i stedet for å bare gå på en musikkfestival vil du sikre at musikkfestivalen finner sted ved å jobbe som frivillig.
8. Bruk ferdigheter som søkeord
I likhet med alt annet på profilen din er ferdigheter også søkeord. De viktigste er de tre ferdighetene du har helt øverst, da det er disse som er synlig før besøkende på profilen din ekspanderer feltet. De som har jobbet et par år, bør i det minste ha ti ferdigheter listet opp. Ferdigheter er viktig for å vise hva du kan, men også for å bli funnet i søk.
9. Referanser er viktig
Du bør i hvert fall ha tre til fire gode referanser på profilen din. Gjerne da spredt over samme antall jobber eller fra frivillighetsarbeid. De som kommer rett fra studier og mangler jobberfaring, kan få referanse fra veileder ved studiet eller fra deltidsjobben. Gi referanser til andre først, så er det mer sannsynlig at du får en referanse tilbake.
10. Ikke undervurder språkferdigheter
Vi jobber stadig mer på tvers av land og kulturer, og får kolleger fra andre land. Det er smart å føre opp de språkene man behersker, og legge inn hvilket nivå du er på. Det er verdt å legge til et språk, selv om du har begrensede ferdigheter.
– Plusseffekter
LinkedIn-eksperten påpeker også verdien av å bygge nettverk over tid, og dermed få kjennskap til personer slik at de potensielt deler en forretnings- eller jobbmulighet med deg. Kjennskap betyr ikke nødvendigvis å ha møtt hverandre personlig, forklarer rådgiveren, men gjerne at man har delt mye og hatt kontakt på LinkedIn.
– Det er mange slike plusseffekter. Man får invitasjoner, tips om jobber, oppdrag og aktiviteter fordi man er aktiv og deler kunnskap, sier Valdmanis.

– Du vet aldri når det smeller hos deg, og da er det lurt å være klar og kanskje ligge tre skritt foran alle andre.
Ta deg tid
– Hva er ulempen ved å ikke ha en utfyllende LinkedIn-profil?
– Faren er at man for eksempel kan miste en kontrakt til en person som tok seg tid til å føre opp en ferdighet eller informasjon som søkeren ser etter. En trenger bare å bruke tid på å fylle ut profilen én gang, deretter er det små justeringer og oppdateringer som kreves. Denne oppdateringen tar kun et minutt eller to hver gang. Det er grunnjobben som tar tid. Dette kan være grunnlaget for å få en kontrakt, forsterke en relasjon, eller kanskje selge mer. Da bør det være viktig å bruke den tiden, mener foredragsholderen.
Tre brølere du bør unngå
1. Bruke feil bilde
Å ha produktbilde eller firmalogo i stedet for bilde av deg selv, er superbrøler nummer én. Du skal ikke blande privatprofil og firmaprofil. Tabbe 1b er å ha med et familiemedlem eller kjæledyret ditt på bildet.
2. Trykkfeil og slurv
Unngå slurv som å ha små forbokstaver i navnet, eller generelle trykkfeil som viser at du ikke har lest nøye gjennom profilen selv engang.
3. Ikke oppdatert
Generelt ikke oppdatert ved jobbskift er tabbe nummer tre. De fleste har det slik at den ene jobben avløser den andre, og da må du huske å avslutte den forrige.
Føre var
Han mener det er bedre å ha en dårlig profil enn å ikke være på LinkedIn i det hele tatt. – Da lurer jeg på om mennesket i det hele tatt finnes, sier Valdmanis og påpeker at ”failure is not an option”. Han anbefaler også folk å være litt i forkant, da det skjer mye i forbindelse med automatisering av jobber, og mener faren for å bli overflødig er mer reell enn tidligere.
– Mange tenker ”nei, ikke i vår bransje” eller ”ikke i mitt yrke”, men hittil har jo dette skjedd i de mest utrolige bransjer. Såpass turbulent har verden blitt. For noen år siden sa vi ”jøss, så bra de har det alle de som jobber i Rogaland”, og så plutselig krakket det hele. Du vet aldri når det smeller hos deg, og da er det lurt å være klar og kanskje ligge tre skritt foran alle andre, sier nettverkeren.
Hodejegerens arbeidsverktøy
Hodejegerne vi har pratet med sier også det er viktig å være til stede på LinkedIn, og sikre at du har en oppdatert profil med relevant informasjon. – Som profesjonell rekrutterer er LinkedIn et verktøy vi er nødt til å forholde oss til, sier Arvid Brandmo, partner og hodejeger i Impact AS. Han bruker LinkedIn hver dag, både for å følge med, og i aktive søk etter kandidater. – Oftest er det helt spesifikke ferdigheter og bakgrunn en oppdragsgiver er ute etter, og da er en godt utfylt profil med reelle skills utrolig viktig for oss, sier Brandmo.
Det mener også daglig leder og hodejeger i Dynamic People AS, Trine-Lise Jagge.
– Det er blitt et så viktig verktøy at jeg blir skeptisk om jeg ikke finner deg der. Men det er viktig å understreke at LinkedIn kun er et av flere verktøy vi bruker, sier Jagge.
– Online CV
– LinkedIn-profilen har i mange tilfeller vært avgjørende for om jeg tar kontakt.
Partner og hodejeger i Impact AS, Arvid Brandmo
– LinkedIn-profilen har i mange tilfeller vært avgjørende for om jeg tar kontakt, sier Brandmo. Han tror mange vegrer seg for å legge inn kontaktopplysninger på profilen sin, og sier det ofte betyr mye detektivarbeid for hodejegere som prøver å få kontakt med aktuelle kandidater. – En god profil har relevante opplysninger om hva du kan og har jobbet med tidligere. Ikke bare at du har vært salgsdirektør i X antall år i bedriften, men også en kort beskrivelse av fagområdet og din hverdagsjobb, sier Brandmo.
Trine-Lise Jagge anbefaler å ta med hva du har oppnådd i jobben og hvilke eventuelle utmerkelser du har mottatt. Hun påpeker også viktigheten av å holde profilen oppdatert. – Husk at mange headhuntere og researchere begynner med å se på LinkedIn-profilen din, da er dette førsteinntrykket du etterlater. LinkedIn-profilen er din online CV, påpeker Jagge.
Profilerte brukere
Alt fra administrerende direktører i store internasjonale konsern til unge gründerspirer bruker til daglig det profesjonelle nettverket. Konsernsjef i DNB, Rune Bjerke, bruker LinkedIn stort sett hver dag. Han synes nettverkstjenesten er spesielt god på faglig innhold. – Her får jeg tilgang til noen av verdens ledende teknologer, forretningshoder og innovatører. Flere av professorene som jeg hadde i Boston deler nå hele forelesningsserier gratis på LinkedIn. Utdannelse og kurs blir tilgjengelig for alle, noe jeg synes er veldig bra, sier Bjerke.
Marie Mostad, gründer av inzpire.me og en av Kapitals utvalgte 40 under 40, vår kåring av nye norske næringslivstalenter, bruker også LinkedIn flittig. – Jeg bruker LinkedIn daglig til alt fra å følge opp kontakter jeg har møtt til å se hva som rører seg i selskaper og bransjer jeg er interessert i, sier Mostad.
Forsker, teknolog og styremedlem i Nordea, Silvija Seres, er innom LinkedIn daglig og bruker det som et digitalt visittkort, mens Yvonne Fosser, Innovasjon Norges direktør for HR, kultur og kompetanse, bruker LinkedIn blant annet til å lese og dele aktuelle artikler, og synes kanalen er nyttig for å dele rekrutteringsvideoer.
Teksten er skrevet av Ingrid Elle, og utdrag av artikkelen er ikke tatt med. Artikkel er hentet fra Kapital.no, publisert: 18. mai 2018: Les hele artikkelen om vellykket Linkedin profil på kapital.no her