Nytt år -ny jobb?

Del sak:

Skal du søke etter ny jobb etter juleferien? Innholdet i din søknad og CV er helt avgjørende for om du kommer deg videre til førstegangsintervju, eller om du havner i nei-bunken. Her er noen av tipsene du kan ta med deg!

Dette skal du legge vekt på i din CV

  • Vis hva du er «rå» på

– Det er viktig å få vist fram noen av de egenskapene du har som er høyst relevante for å få jobben gjort for den stillingen du søker på. Er dette for eksempel en stilling hvor det er særdeles viktig å være salgsfokusert kan du gjennom konkrete eksempler vise hvordan du har lykkes med dette i tidligere stillinger. Nøkkelkompetanser og nøkkelegenskaper bør du få uthevet på første side av din CV, trekk fram de egenskapene og kompetansene som er relevante i forhold til jobben du søker.

Eksempel på Curriculum Vitae.
  • Skriv kort, tydelig og relevant

Lange avhandlinger om deg som person, kan være utmattende for en rekrutterer som kanskje skal lese igjennom 100-150 CVer i løpet av en dag.  Bruk heller energi på å forkorte, konkretisere og foredle eksempler som treffer spikeren på hodet.

  • Maks lesbarhet og presentasjon

Sørg for at CV er lettleste både i forhold til font, oppsett, farger og presentasjon.  Blir det rotete, kan viktige elementer drukne blant annen tekst.

  • Tilpass søknaden til bransjen og stillingen

Format, innhold og form på din søknad bør tilpasses mottakeren. Form og språk kan være vesentlig forskjellig mellom ulike bransjer.

  • Gi eksempler, ikke påstander

Det er enkelt å si at man er analytisk, men mer effektivt å vise det gjennom gode eksempler.

5 feil du ikke må gjøre i søknadsprosessen:

1. Masseutsendelse av søknader. Kopiere opp og sende ut like eller nesten like søknader lønner seg sjelden. Tilpasser du søknaden har du mulighet til å vise hvorfor akkurat du passer inn.

2. Dårlig språk og rettskrivning. Søknaden bør gi leseren interesse nok til å ønske å lese videre etter de første setningene. Skrivefeil er unødvendig og kan fortelle noe om holdning til kvalitet. Få noen til å lese gjennom søknaden før du sender den til arbeidsgiver. Få noen andre til å se over søknaden og CV-en din. Du blir ofte blind på egne feil etter hvert som du har jobbet med dokumentet.  Masseproduksjon av CV fungerer dårlig. Er du i tvil om hvordan et ord skrives, bruk ordboka. Bruk helst retteprogram til slutt.   

3. Skivebom. Søknad og CV bør treffe i forhold til det arbeidsgiver ser etter av egenskaper og kompetanser.  Bruk tid på å gjøre deg relevant!

4. Ikke konkret nok. Ifølge jobbekspertene er det « show, don´t tell » som er viktigst når du skal utforme CV og søknad.

5. Å være for forsiktig. Fortell din potensielle arbeidsgiver om dine positive sider. Det er ingen grunn til å være blyg på egen kompetanse.

Vil du lese mer om hvordan du skal selge deg selv i en jobbsøknad? Les mer om det HER

Profilbilde av Tim Rosenkilde
Artikkelen er skrevet av
Tim Rosenkilde
tim@impact.no
Teamleder Impact

Vil du se våre ledige stillinger? Du finner de HER