Hvordan selge deg selv i en jobbsøknad?

En søknad er personlig reklame – hverken mer eller mindre! For å skrive en god jobbsøknad er det viktig å gjøre søknaden spesiell, spisse søknad og CV mot den aktuelle jobben og ikke send samme standard søknad til alle.

Del sak:

Start riktig

Når du er i en jobbsøker situasjon og kanskje sender jobbsøknader til flere forskjellige firmaer er det viktig å tenke på den som skal behandle disse -mottakeren.  Om du ikke skreddersyr CV-en din for å vise at du vil passe til akkurat denne stillingen kan det tyde på at du egentlig ikke er særlig interessert. Eller man kan tolke det som at denne personen har bare sendt ut en haug med søknader til alt som er ledig, og håpet på napp et sted. Ingen av delene er noe som har noen positiv effekt. Som rekrutterer/ arbeidsgiver ønsker vi å vite at du er genuint interessert i stillingen, og at du derfor har gjort så godt du kunne med søknaden.

Forskning viser at lesetiden på en CV er i snitt fra 30 sekunder til ett minutt!  Det betyr at du må fange interessen kjapt hos mottaker. Det viktigste med en CV er å fremheve det som er mest relevant i forhold til stillingen som søkes.

Hva må med i CV-en?

Begynn alltid med biodata, harde fakta som: navn, adresse, fødselsdato, telefon og e-post adresse (helst privat) før du fortsetter med;

 • Utdannelse/kurs
 • Jobberfaring (også deltid) kronologisk med angivelse av når begynt og når sluttet (årstall og måned), samt stillingsbetegnelse osv.
 • Skriv om du er i jobb nå eller er arbeidssøker
 • Språk, muntlig og skriftlig
 • Tillitsverv
 • Hobbyer/fritid

Gjør søknaden spesiell i forhold til den utlyste stillingen

Jeg mottar til tider søknader med andre firmanavn enn vår oppdragsgivers. Det forteller meg at for det første søker vedkommende på mange forskjellige jobber (noe som er helt ok om du er arbeidssøker), men det viser dessverre også lite ordenssans eller nøyaktighet når jeg mottar søknad med beskrivelse om hvorfor vedkommende ønsker å jobbe i firmaet, hvor firmanavnet er feil og bransjen kanskje en annen.

Bruk tiden på å sette deg så godt inn i hva det søkes etter, og spiss søknaden så godt at det er dette som blir interessevekkeren! Den som i søknaden klarer å gi inntrykk av at kunnskapen omkring jobben som skal gjøres, og ikke minst lysten til å gjøre jobben, er større enn andre søkere er nesten garantert å komme i et intervju. Hensikten med en søknad et jo i realiteten å selge seg inn til et intervju i første omgang.

Mange legger ved «safe» referanser i søknaden, men vær også forberedt på at det blir spørsmål om andre referanser enn dem du har oppgitt i utgangspunktet. Vær forberedt på å bli spurt om referanser du i utgangspunktet ikke hadde tenkt på.

Personlige egenskaper er viktig

I søknadsbrevet er det viktig å få fram hvorfor du søker akkurat denne stillingen, dine personlige egenskaper og ferdigheter som er relevant i forhold til stillingen. Skap et positivt bilde av deg selv. Vær kort, konkret og presis.

En av de viktigste tingene jeg som rekrutterer ser etter i søknaden er motivasjonen for å søke akkurat denne stillingen. Hva er det med stillingen som virkelig trigger deg og hva kan du tilby i forhold til egenskaper og krav i søknadsteksten? Derfor er det viktig ikke å sende den samme standardsøknaden til alle.

Kan og vil du gjøre jobben?

Det er viktig å tenke gjennom og å forberede seg på følgende:

 • forstår jeg jobben som skal gjøres?
 • kan jeg gjøre jobben?
 • vil jeg gjøre jobben?
 • kan jeg og vil jeg gjøre jobben på den måten arbeidsgiver ønsker?
 • hvordan er min ressursplattform i forhold til denne jobben?

Hvilke kunnskaper og ferdigheter er relevante for akkurat denne jobben? Hvilke personlige egenskaper har jeg som kan være relevant for jobben?

Det er viktig å få frem dette. Fremhev også holdninger og ikke minst motivasjonen din for å jobbe akkurat i denne bedriften med den type jobb du søker. Får du i tillegg frem viljestyrke men samtidig ydmykhet i forhold til læring, da er du et langt stykke på vei til den jobben du ønsker deg.

Ta med dokumentasjon

Når det gjelder attester og vitnemål er det ting du uoppfordret tar med til første intervju. Vi kan der og da se hvilke papirer som er relevant for stillingen. Eventuelt at du legger dette inn i rekrutteringsverktøyet det fleste rekrutteringsbyråer og større bedrifter bruker.