Hvilken jobb vil du ha?

Det er veldig lett å tenke titler, stillinger eller bransjer når vi skal vurdere vår egne karrieremål for framtiden. Er du heldig ender du opp med en spennende jobb, men sjansen er vel også stor for at du ender opp i en jobb som ikke er optimal for deg. Årsaken til det er at du ikke er konkret nok med hva karrieremålene dine er. Dersom du snur på det og heller forsøke å beskrive hvordan din framtidige arbeidsdag bør se ut, vil du komme nærmere målet om en god karriereplan. Se på mulighetene dine som en buffet av ulike farger, smaker, lukter og former, og fyll opp tallerkenen din med de sortene som du liker best, eller som frister mest. Her gir Tim Rosenkilde i Impact deg noen nyttige karrieretips på veien.

Del sak:

Arbeidsoppgaver

Lag deg en skikkelig oversikt over alle arbeidsoppgaver som du har utført i din karriere. Eksempler på arbeidsoppgaver kan være ledelse av avdeling, rapportering, presentasjon, kundebesøk, strategiutvikling, problemløsning, programmering, medarbeidersamtaler m.m. Vær oppmerksom på at hver arbeidsoppgave også kan konkretiseres enda mer, dersom du ønsker det. Så fort listen din er komplett, er det på tide å velge ut de arbeidsoppgavene som du kunne tenke deg å jobbe med i årene framover. Velg de oppgavene som gir deg mest i form av energi og arbeidsglede, og som du føler du har mulighet til å mestre. På denne måten får du beskrevet hvordan jobben din helt spesifikt skal se ut, i stedet for at du blir blendet av en tittel eller bransje.

Egenskaper

Like viktig som at du setter opp en oversikt over arbeidsoppgaver, er det at du er konkret på hva slags jobbstil du trives med. Kjennskap til egenskapene dine er helt sentrale for å kunne jobbe i et arbeidsklima hvor du får brukt dine styrker. Med egenskaper menes konkret hvordan du liker å løse arbeidsoppgavene dine på jobben, slik som: selvstendig, nøyaktig, hurtig , målorientert, menneskeorientert, teamorientert , analytisk, beslutningsorientert, langsiktig, praktisk, konkurranse orientert, visjonær, kommuniserende, motiverende m.m. Listen over egenskaper kan bli ganske lang etter hvert som du beskriver deg selv. Alle egenskapene du lister opp viser hvem du er, men noen er sannsynligvis mer framtredende eller viktige i dine jobbvalg. Bruk derfor tid på å gjøre en prioritering av de viktigste egenskapene som du skal ta hensyn til ved valg av jobb/karriere videre.

Verdier

Verdier er veldig lett å overse i valget av veien videre, men er også viktige for å lage en god karriereplan. Verdier kan bestå av forutsigbarhet, trygghet i jobben, frihet, få ta avgjørelser, bli eksperten i ”noe”, god tid, levere kvalitet, variasjon, tro på produktet, vennskap, hobby, åpenhet, tid til familie, ærlighet m.m. Setter du opp en liste og deretter lager en prioritering av de viktigste verdiene, er det mye lettere å se hvilke karriereveier som er rette for nettopp deg. Eksempelvis bør du tenke deg nøye gjennom dersom en av dine verdier er å være mye sammen med familie og venner, samtidig som et av dine karriere mål er å jobbe i utlandet.

Miljø

Det siste som du også må ha i tankene dine, er selve arbeidsmiljøet. Liker du å jobbe i et miljø som er preget av sosiale mennesker, eksperter, konkurrerende eller mennesker med ulike profesjoner og oppgaver? Synes du det er vanskelig å finne svar på dette, kan du eventuelt se nærmere på din vennskapskrets. Hvem liker du å være sammen med, og hvorfor? Du kan også sammenligne ulike jobber, og forsøke å definere hvilke miljøer som tiltaler deg, og hvorfor.