Hva er sammenhengen mellom 567 000, 405 000 og 6 080 000?

Du har søkt en jobb, eller blitt kontaktet av en rekrutterer / hodejeger og er invitert til et intervju. Hva tenker du da? Er du fornøyd med å bli invitert til møtebordet, eller vil du gi alt for å vinne prosessen – altså ende opp som den ene som får jobben – «The Special One»? Oversatt til idretten, er du fornøyd med å delta, eller vil du vinne?

Del sak:

Målet er å vinne

Som jobbsøker, eller tilbyder av arbeidskraft som jeg liker å kalle det, er det en ting som gjelder: å vinne. Målet om å vinne er det samme uansett om du er på flukt fra nåværende stilling eller tilværelsen som arbeidsløs, eller på jakt etter drømmejobben.

Hvordan forbereder du deg på det første intervjuet?

For det må du selvfølgelig gjøre. Hvis du spør Dr. Google får du 567 000 forslag til sider du kan lese om dette på. Det aller viktigste i førstegangsintervjuet er førsteinntrykket den du skal møte får av deg. Forskning viser at du har omtrent 4 minutter på deg før motparten har bestemt seg for om du går videre i prosessen eller ikke. 4 minutter går fort, bruk tiden godt. Et jobbintervju er et møte mellom likeverdige parter i en profesjonell prosess hvor den ene parten er interessert i å vurdere det den andre har å tilby. Kjøp av arbeidskraft og salg av etterspurt kompetanse. Prisen er din lønn + sosiale kostnader. Du må altså forberede deg på hvordan du, på 4 minutter, får fram hva du har å tilby og bidra med for bedriften.

Hvordan forbereder du deg på 2.gangs intervjuet?

For det må du selvfølgelig også gjøre. Hvis du spør Dr. Google får du 405 000 forslag til sider du kan lese om dette på. Her har du kommet et skritt videre i prosessen, og har antagelig tenkt på både fordeler og ulemper ved stillingen. Det samme må du anta at motparten også har gjort, altså vurdert fordeler og ulemper ved å velge og ansette deg. Foreløpig er du på pluss siden, han har valgt å ta deg med videre i prosessen og invitere deg til intervju. Din oppgave blir nå å fjerne all tvil om at du er den rette, og forsterke det gode inntrykket du etterlot deg sist. Vær konkret, fortell om hvordan du kan og vil bidra i bedriften. Still gode og åpne spørsmål, ikke bruk verdifull tid på å spørre om ting som du kan finne på nettet og i media.

Hvordan kan du fremstå som den beste utgaven av deg selv i møtene?

For det må du selvfølgelig også gjøre. Hvis du spør Dr. Google får du hele 6 080 000 forslag til sider du kan lese om dette på. Du får bare én sjanse til å gjøre et godt førsteinntrykk. Bruk den, og «be the person you want to meet”. Uansett om du møter en rekrutterer eller din fremtidige arbeidsgiver må du gjøre alt du kan for at personen ønsker å møte deg igjen senere. Møt presis, gi beskjed hvis du ser at du kan bli forsinket, vær våken og «på» – og vis din motivasjon for akkurat denne stillingen. Du skal ikke bare ha en jobb, du skal ha akkurat denne jobben! Du skal ikke delta i prosessen – du skal vinne, og da må du ha riktig mental innstilling.

Jeg skal ta for meg hvert av disse tre punktene i senere innlegg.