Fokus – en treningssak!

- Vi er genetisk programmert til å bli nysgjerrige på nyhetsvarsler.

Del sak:

Tekst av: Jørn Kippersund

I steinalderen handlet det om overlevelse. Om vi hørte en fremmed lyd måtte vi raskt sjekke om «nyhetsvarselet» var farlig eller nyttig. Evolusjonen har derfor bragt denne nyhetshungeren videre. I vår tid kommer varslene om nyheter – «noe har skjedd, en status er endret» – med en helt annen frekvens enn i steinalderen.

Det strider mot våre instinkter å overse nyhetsvarsler. Blinker det melding om «ny e-post» eller «notfication på facebook» så vil de fleste av oss sjekke hva som har skjedd. Og ikke nok med det; Om intet nyhetsvarsel blir pushet på oss, vil vi etter en kort stund få trang til selv å se etter om det kanskje har skjedd noe et eller annet sted – på det store internettet. Dette fører til hyppige avbrudd i arbeidsflyten, avbrudd som koster tid og konsentrasjon.

Instinkt nyhetsvarsler - steinalder og i dagDu kan selv begrense disse avbruddene ved å skru av varsler om ny e-post, og varsling fra sosiale medier. Å skulle bruke viljestyrke til å ikke sjekke ut et nyhetsvarsel når det først har poppet opp på skjermen vil trolig fungere dårlig for de fleste.

Er du i tvil om dette gjør deg mer effektiv, så anbefaler jeg deg å rett og slett forsøke!

Prøv en dag å gi deg selv muligheten til å jobbe med én sak, ett problemkompleks, uavbrutt en periode. Steng epost-programmet i f.eks. 2 timer av gangen. Mange som prøver dette én gang – og får det ikke til. Ofte dukker det raskt opp en assosiasjon til en annen oppgave som fører til at de går tilbake i epost-programmet. Vipps! – og du er igjen fanget av innkommende avbrudd.

 

– Å trene seg opp til å jobbe fokusert uten avbrudd, er en ferdighet som kan trenes på lik linje med svært mange andre ferdigheter.

 

I fjor startet jeg med noe jeg aldri tidligere har helt kommet i gang med; løping og armhevinger. Jeg startet med korte løpeturer, som senere ble langkjøring. Jeg startet også med ganske få armhevinger, men med regelmessig trening har antallet økt og jeg tar nå ubesværet et langt høyere antall enn i starten.

På akkurat samme måte kan man trene opp evnen til å jobbe fokusert – «langjobbing» som jeg kaller det. Å se på det som en treningssak, måle hva man klarer og så etterhvert sette rekorder, virker motiverende for mange.

En leder jeg jobber med har etterhvert blitt enig med seg selv at det tidspunktet som passer best for ham å legge inn langjobbing kl. 10 hver dag. I tråd med prinsippet om å se på dette som en treningssak, har han en «treningsdagbok» (digitalt sådan) der han noterer start og slutt for langjobbingen hver dag. Etterhvert ser vi at han klarer stadig lengre intervall. Dette er en leder som mente han ikke kunne kutte ut nyhetsvarsler fra e-post og andre digitale verktøy et eneste minutt uten at de gikk negativt ut over jobben. Nå viser det å ha stor effekt, der han gjør arbeidsoppgavene sine bedre – raskere.

 

Fortatt skeptisk? Prøv det ut i 2 uker! Ikke gi opp om det er vanskelig i starten. Ferdigheten kan trenes opp!

 


 

Denne saken ble første gang publisert på innbokskontroll.no