Tirsdag 23. juni var det registrert 289 000 helt ledige, delvis ledige og arbeidssøkere på tiltak hos NAV. Dette er 15 700 færre enn for en uke siden. Omtrent halvparten av de registrerte er helt ledige, og disse utgjør både arbeidsløse og permitterte. De siste to ukene har det også vært færre som melder seg som nye arbeidssøkere hos NAV. Altså en positiv trend når det gjelder ledighet. Men tallene er fortsatt veldig store.
Mens samfunnet er i ferd med å åpne igjen vil mange virksomheter oppleve etterdønninger preget av lav vekst i lang tid framover. De fleste tror at vi har passert bunnen, men som NHOs sjefsøkonom Øystein Dørum nylig sa: «kriser kaster lange skygger». Etter finanskrisen tok det 8 år å komme tilbake til utgangspunktet for arbeidsmarkedet, og da var det sterk etterspørsel og vekst i China som bidro til å dra oss ut av krisen. Hvor skal etterspørselen komme fra nå, når vi fremdeles har en global pandemi som raser?
Bunnen er altså passert, men det norske arbeidsmarkedet er ikke i nærheten av normalen. Det er store geografiske og bransjemessige variasjoner, og vi har ikke sett omfanget av en forventet «andre runde effekt», altså den som kommer som følge av økonomisk usikkerhet og investeringsstopp.

Det oppstår også muligheter i kriser: mange ledige finner fram til gründeren i seg, og starter egen virksomhet. Det skjer også mye utvikling av ny teknologi og det snakkes nå like mye om et teknologiskifte som et grønt skifte.
Og hva tenker du som er arbeidsledig – tror du at det ordner seg? Det gjør nok ikke det, du må ta tak i situasjonen selv. Som tallene over viser er det mange om beinet når det er stillinger som lyses ut. Mange flinke folk har plutselig blitt arbeidsløse, og skal kjempe seg tilbake. Da nytter det ikke å ta det rolig og tro at ‘det ordner seg’.
Som jobbsøker kan du ikke ta ferie. Å søke jobb er en fulltidsjobb. Arbeidsmarkedet tar ikke ferie, og du må være på hugget når mulighetene dukker opp. Og det gjør de.
Da må du ha gjort deg synlig i dine nettverk, for dine tidligere kollegaer, venner og bekjente, som er de beste informasjonskanalene for å gjøre deg synlig på arbeidsmarkedet – sammen med en fullstendig og oppdatert profil på LinkedIn og en ajourført CV på finn.no og i andre databaser.

I tillegg må du skreddersy søknadsbrev og CV til ‘akkurat denne stillingen’. Du må skille deg ut i mengden av søkere, slik at den som leser søknaden får lyst til å invitere deg til intervju. Vær nøye når du leser stillingsutlysningen og vurderer om du skal søke: tenk på om du er kvalifisert så det er mulig å få den – og om du virkelig vil ha denne jobben i dette firmaet.
Vær forberedt på avslag og nedturer, de kommer. Men for den som står på og holder ut vil det være større sjanse for at det ordner seg med jobb, og du kan forlate NAV og bidra til at tallene for arbeidsledighet blir enda lavere.
God sommer!

Stig Solberg ss@impact.no
Seniorkonsulent rekruttering
Vil du lese våre tips om hvordan du skal imponere på jobbintervjuet? Det kan du lese om HER.