7 tips til deg som søker jobb akkurat nå

Del sak:

Går du med tanker om å starte det nye året i en ny jobb? Det er mange muligheter der ute men skal du være aktuell må du legge ned jobb i å skrive en god CV og søknad. Men er du kvalifisert? Hvordan skriver du bidragsorientert? Og hva er de to viktigste kriteriene for om du vil lykkes i jobben?

1.Vær grundig med jobbsøknaden

Du sitter med stillingsannonsen foran deg, og har bestemt deg for å skrive en søknad. Du har sikkert gjort det før – kanskje er du «mellom to jobber», en aktiv jobbsøker, som bare MÅ ha en jobb. Du har flere ferdige søknadstekster liggende, hvorfor ikke bare kopiere en av disse og få det unnagjort? Jeg sier som Kopperud i TV-serien «Side om side»: Det er det dummeste du kan gjøre!

2.Å komme til intervju

Jobbsøknaden er viktig! Sammen med din CV er det den som rekrutterer har for som beslutningsgrunnlag for å velge om du skal inviteres til intervju eller ikke. Og det er målet ditt akkurat nå – å komme til intervju så du kan få anledning til å presentere deg og fortelle hvorfor du er den rette for stillingen.

3.Fortid

For å ta det siste først: CV er et historisk dokument, en strukturert oversikt hvor du kort og kronologisk beskriver utdanningen din, hvilke stillinger du har hatt, hvilke arbeidsoppgaver du har utført og hvilke resultater du har levert. Den ser altså bakover i tid.

CV og PC

4.Fremtid

Søknadsbrevet skal se framover i tid. Her tar du utgangspunkt i stillingsannonsen og informasjon du kan finne om bedriften og stillingen andre steder, for eksempel på bedriftens hjemmeside og ellers på internett. Stillingsannonsen har gjerne en innledning og deretter noen punkter som beskriver arbeids- og ansvarsområder, hva de kan tilby og hva de ønsker seg av deg – kompetanse, kunnskap og personlige egenskaper.

5.Er du kvalifisert?

Din oppgave med søknadsbrevet er å fortelle om hva du kan bidra med for hvert av disse punktene. Du kan snu hvert underpunkt til et spørsmål og spørre deg selv om og hva du kan bidra med og levere på dette punktet? Hvis det blir for mange nei er det kanskje ikke riktig jobb for deg akkurat nå. Har du gjort det før – i så fall hvor og når, og hva ble resultatet. Er det mulig å søke som nyutdannet eller uerfaren? Er det noe du vil og kan lære deg? Ta en telefon og sjekk det ut, før du kaster bort tid på å søke en stilling du åpenbart ikke er kvalifisert til.

6.Skriv bidragsorientert

Når du skriver «bidragsorientert» forteller du hvordan du ser for deg leveransen på de viktigste punktene, de du føler deg mest motivert for å jobbe med. Hvis det står at en arbeidsoppgave er «å utforme og publisere informasjon på ulike digitale plattformer» må du få frem at du liker å arbeide med dette, og du kan gi eksempel på hvilke IT-verktøy du behersker, eksempel på noe du har designet og publisert – for eksempel en blogg eller hjemmeside. Hvis stillingen handler om digital markedsføring kan du gjerne lage søknaden digital, med kult layout, en animasjon, videosnutt, bilder og lyd. Husk at du skal skille deg ut, slik at det er du som blir valgt til å bli med videre i prosessen.

7.Vil du og kan du

Det er to ting som til slutt vil være de viktigste for om du vil lykkes i jobben eller ikke: At du vil nok, og at du kan nok. At du evner å gjøre arbeidsoppgavene dine og at du kan lære det som må til for å utføre dem. Viljen kommer fra motivasjonen, og det er den, knyttet til akkurat denne stillingen, du skal beskrive i søknadsbrevet og senere i intervjuet. Lykke til.

Profilbilde av Stig Solberg
Stig Solberg
Seniorkonsulent rekruttering
ss@impact.no

Vil du lese mer om jobbanalyse? Den artikkelen finner du HER

Du kan også lese mer om grundig dokumentasjon ved innstiling av kandidater HER

Vi bruker tester fra Master og de kan du lese mer om HER